Skydda ditt terassgolv

Det finns många olika sätt att skydda sitt terassgolv av tryckimpregnerat virke. Men vi begränsar oss till olja, här och nu. Vi kommer titta lite på detta med vad man skall tänka på och vilka fällor som finns.

Trätrall är en av våra vanligaste material för golv på vår uteplats. Du kan njuta av detta material under många år om du sköter den rätt. Det finns mycket som påverkar trallen så som väta, torka, snö och solljus. Allt detta sätter sin prägel på terassgolvet om man inte skyddar det.

Förhållande i Norden gör att produkterna vi använder här måste vara anpassade till vår miljö och det gör alla de stora leverantörerna av träolja och måleriprodukter. Billiga träoljor brukar hålla sämre just eftersom den troligtvis inte anpassats för vårt klimat. Det är också detta som gör att exempelvis ren kinesisk träolja inte fungerar så bra i Norden. Den tränger jättebra in i trä men den har inget motstånd mot ex svart mögel utan snarare bidrager till förekomsten av denna. Under förutsättning att förhållande i övrigt är gynnsamma och eftersom mögelsporer finns naturligt runt oss så behövs bara vatten, syre och näring för att sporer skall växa till sig till mögel som vi kan se med blotta ögat. Kinesisk träolja utgör näringsdelen och syre samt vatten förekommer ju i rikliga mängder på en svensk terrass så vi behöver andra produkter för att uppnå ett fullgott skydd.

Trä utomhus behöver skyddas

Allt bart trä utomhus behöver behandlas med olja i någon form. Denna olja består av bindemedel som kan sägas vara den aktiva substansen i oljan det vill säga det som skall se till att träet skyddas. Oljan skall vara tunn för att kunna tränga ner i träet och den får inte bilda film på ytan. Oftast används linolja som bindemedel men det kan även vara en alkydolja. Man brukar tala om torrhalt och det kan sägas vara det som blir kvar i träet när oljan torkat och lösningsmedlet torkat bort. Denna bör ligga mellan 25 – 30%. Är den högre kan man få problem med kladdiga ytor och filmbildning. En kvalitetsolja är alltid lätt att jobba med. Låg torrhalt betyder att man släpar hem mer lösningsmedel som sedan dunstar bort.

Förrutom Bindemedel innehåller oljan även lösningsmedel och fungicider.

Fungicider används för att motverka mögel och alger.

Lösningsmedel kan vara:

  • Lacknafta
  • Vatten

Tittar man på marknaden så finns det ett stort prisspann på träoljor. Man kan lätt tro att en träolja är en träolja men det finns skillnader. Prisskillnader beror på att det är ingående komponenter av högre kvalitet som används och det bidrar till att öka skyddet och gör produkten mer lättanvänd. En träolja skall ha god inträngningsförmåga efter som träet skall mättas med produkten och inte bygga en yta ovanpå träet.

Vi jobbar främst med 3 produkter för att olja terrassgolv/trall.

  • Hagmans Träolja, lacknaftalöst
  • Jotun Träolja V, vattenburen
  • Demidekk Terasslasyr, vattenburen

Vänta lite nu säger den noggranne, den sista är ju en lasyr…

Men det är en typ av olja men den är alltid pigmenterad.

Träoljor är färglösa och används som regel opigmenterade. Vad gäller Jotuns träoljor kan dock dessa pigmenteras och får då något längre hållbarhet. En terrass som är oljad skall som regel behandlas varje år om man använder klar träolja. En stor fördel med den vattenburna oljan är ett den ej gör så att din trall blir svartare för varje år du behandlar den utan den behåller sin lyster.

Demidekk Terrasslasyr är alltid pigmenterad även den som kallas klar. Pigmentet och den högkvalitativa alkydoljan som används i lasyren gör att en behandling håller i upp till 3 år. Lasyren ger också en unik möjlighet att färgsätta din terrass så att det blir en helhet i färgsättning i din trädgård

Olja och lasera på rätt sätt

Rengör

 

Förarbetet är som vanligt mycket viktigt för att få ett bra slutresultat. På terrasser är det rengöring som är a & o. Tvätta med ett mögel och bakteriedödande med. Spreja på, låt verka, borsta och spola bort. Följ alltid tillverkarens rekommendationer, läs på burken, i datablad eller fråga oss.

Du kan lägga ner hur mycket tid som helst på förarbete utan att det syns men om du inte gör det så syns det.
Olinder Johansson
Grundare, Olinders Järn & Färg

Och så var det det där med högtryckstvätt eller inte… Rätt använd är högtryckstvätten ett bra hjälpmedel för rengöring men använd den med sunt förnuft då du vid för högt tryck och felaktig användning riskerar att trycka in vatten långt in i träet som sedan kommer ta långt tid att torka. En blöt träbit tar inte åt sig oljan på rätt sätt och du riskerar att få ett dåligt resultat. Det finns också en stor risk för flisning vilket är inte så önskevärt om man tänker gå barfota på terrassen.

Applicera

Lägg på oljan flödigt med en pensel och låt det sugas in. Efter 10-15 minuter torka bort överflödig olja med en trasa.
OBS! Detta är en mycket generell beskrivning av arbetet. Var noga med att följa instruktionerna från leverantören.